Wilt u weten hoe u zich kunt aanmelden of inloggen bij ELITEDATING? Lees hier hoe en waar!
De meeste mensen wensen een goede balans te vinden tussen tijd voor het werk, en tijd voor het gezin. Maar juist deze twee dingen zijn moeilijk te combineren. Stress en overbelasting in het beroepsleven hebben al over vele relaties een schaduw geworpen. Hoe kun je dit voorkomen?
Jasper en Sanne zijn al twaalf jaar samen. Zij hebben elkaar op de middelbare school leren kennen. Vanaf het begin van hun relatie waren zij in de ogen van hun vrienden het droompaar bij uitstek. Sinds enkele maanden heeft Jasper een nieuwe, beter betaalde functie gekregen en draagt hij veel verantwoordelijkheid. Eindelijk komt de droom van een mooi huis midden in de natuur dichterbij. Maar juist nu zijn er duidelijk tekenen van crisis te bespeuren
Elk overuur op het werk, is een uur minder voor je relatie
Vroeger hadden Jasper en Sanne beiden een klassieke negen tot vijf baan. Na het werk hadden zij nog altijd genoeg tijd voor elkaar. Ze deden samen boodschappen, gingen naar de bioscoop, deden samen een sportcursus en reden in de zomer naar een nabijgelegen meertje. Tegenwoordig blijft Jasper echter nog vaak lang op kantoor, om de aan hem toevertrouwde projecten tijdig en naar alle tevredenheid af te ronden.
Er zijn vele koppels zoals Sanne en Jasper. Hoe graag zij ook tijd met elkaar willen doorbrengen, werk en gezin zijn moeilijk te combineren. Dit kan een erg negatieve invloed op de relatie uitoefenen. Gezamenlijke activiteiten moeten worden uitgesteld en belangrijke gesprekken worden verschoven. Werk en gezin zijn niet meer met elkaar in overeenstemming te brengen.
Om te voorkomen dat de situatie op een zekere dag uit de hand loopt, zorgen Jasper en Sanne dat zij de tijd samen zo goed mogelijk gebruiken. Wanneer zij weten dat er een vrij weekend of een vakantie voor de deur staat, plannen zij activiteiten waar ze beide plezier aan beleven. Daarbij horen ook perioden van bezinning, waarin beide weer op krachten kunnen komen om de inspannende werkdagen het hoofd te kunnen bieden. Van de herinneringen aan deze tijden kunnen zij dan nog lang profiteren, wanneer er even wat minder tijd voor elkaar is.
Het belang van wederzijds begrip
Het probleem van Sanne is niet alleen dat zij en Jasper minder tijd voor elkaar hebben. Sanne heeft bovendien nog het gevoel minder te betekenen dan Jasper. Sinds hij zijn nieuwe baan heeft, koopt hij dure cadeaus voor haar, neemt hij haar mee naar chique restaurants, zoekt hij op het Internet naar hun droomhuis en heeft hij zelfs een keer zijn creditcard voor haar neergelegd met de woorden: „Koop maar iets leuks voor jezelf, schat“.
Sanne heeft het gevoel dat zij niet bijdraagt aan deze nieuw bereikte luxe. Als een bezetene slooft zij zich daarom uit om het huishouden op orde te brengen en houdt zij Jaspers lievelingseten warm wanneer hij later komt, om hem tenminste op dat gebied een beetje te kunnen ontlasten. Maar het schijnt hem niet op te vallen.
Hier is een grote hoeveelheid wederzijds begrip vereist. Jasper is natuurlijk erg blij, dat hij en Sanne zich financieel meer kunnen veroorloven en hij wil zijn echtgenoot graag wat vaker verrassen.
De partner met het hoogste salaris kan natuurlijk geschenken kopen en de meeste rekeningen betalen. Het is wel belangrijk niet te overdrijven, anders voelt de ander zich ongemakkelijk. Om het juiste evenwicht te vinden, is subtiliteit een vereiste.
Wanneer de partner die minder geld in het laatje brengt, zijn of haar best doet de financiële disbalans door non materialistische tegenprestaties in evenwicht te brengen, zal er genoeg waardering voor deze inzet moeten worden uitgesproken. Een bedankje of een complimentje doet vaak wonderen.
Diegene die het minste verdient, moet daarom geen slecht geweten hebben, want uiteindelijk vormen twee mensen als koppel een eenheid, ook op financieel gebied. Laat het je partner weten, als hij of zij af en toe zijn of haar doel voorbij schiet.
Verhoogde prestatiedruk belast de relatie
Wanneer Jasper na een lange werkdag naar huis komt, is hij moe en gespannen, soms zelf prikkelbaar. Het is geen uitzondering, wanneer hij Sanne op zulke momenten onredelijk behandelt en negatieve signalen uitzendt.
Jasper moet voor zijn nieuwe baan niet alleen meer werken dan vroeger, maar hij draagt ook meer verantwoordelijkheid. Hij moet nog wennen aan deze nieuwe uitdagingen. Het is daarom nauwelijks verwonderlijk, dat hij soms vreest dat hij zijn nieuwe taken niet aankan.
Wanneer er tijdens het werk veel eisen aan iemand worden gesteld, dan wordt diegene regelmatig door faalangst geplaagd. In het privéleven wordt dit vaak afgereageerd. Dit is in geen geval een aangename situatie.
Werk en gezin – dat kan!
Wie, zoals Jasper, door zijn carrière onder grote prestatiedruk staat, dient iets te ondernemen waarin hij zijn energie kwijt kan. Een sportieve activiteit kan uitkomst bieden. Op die manier heeft de partner thuis geen last van de beladen stemming.
Wie zich daarentegen in de situatie van Sanne bevindt, dient begripvol te zijn. Neemt u het niet persoonlijk, wanneer uw partner afgemat en gespannen uit zijn werk naar huis komt. Tot op een zeker niveau is hier uw flexibiliteit een vereiste.
Een veeleisende en tijdrovende baan, wordt veelal als een aanslag op de relatie ervaren. In principe dient echter geen enkele relatie stuk te lopen door een carrière. Wanneer beide partners geduldig en begripvol met elkaar omgaan, zal het gevoel van liefde behouden blijven en zal het gezin ook de tijden overleven, wanneer er wat minder tijd voor elkaar is.
Heb je ervaring met dit onderwerp? Vertel het ons in de comments onderaan de pagina!